logo Pensioen-coaching

Pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen wordt in Nederland gestuurd door wet- en regelgeving vanuit de overheid. Het is dus onderhevig aan allerlei spelregels die ook nog eens regelmatig veranderen. Door nu actief aan je pensioen te werken, leg je de basis om straks dingen te doen die je graag wilt doen wanneer je met pensioen bent. Lees hieronder hoe pensioenopbouw werkt en bekijk verschillende mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Bij het opbouwen van pensioen zijn drie partijen belangrijk:

  1. Overheid
  2. Werkgever/Ondernemer
  3. Werknemer

Overheid & pensioenopbouw

De overheid speelt een grote rol in jouw pensioen. De overheid bepaalt namelijk de wet- en regelgeving rondom pensioenopbouw.

Nederland heeft een sociaal stelsel dat erg in beweging is. Dit komt door de maatschappelijke ontwikkeling die plaatsvindt. Denk daarbij aan het verminderen van de solidariteit en het aanpassen van de levensverwachting. In de volgende wetten komt ons basispensioen aan de orde:

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De Algemene ouderdomswet (AOW) vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse pensioenstelsel. De AOW zorgt voor een basisinkomen vanaf een door de overheid vastgestelde AOW-leeftijd. De aanvangsleeftijd van de AOW is veranderlijk en wordt vijf jaar voor je AOW-leeftijd bekendgemaakt. Stel, je bent nu 40 jaar oud. Dan ontvang je waarschijnlijk pas AOW vanaf de leeftijd van 69 jaar en 9 maanden.

Belangrijk om te benadrukken is dat de AOW-uitkering op individuele basis wordt toegekend. Het richtbedrag varieert op basis van de woonsituatie. Bij samenwonen bedraagt de AOW-uitkering ongeveer 50% van het netto minimumloon. Voor alleenstaanden geldt een hoger percentage van 70%.

Algemene Nabestaandenwet (ANW)

De Algemene nabestaandenwet (ANW) zorgt voor een inkomen na het overlijden van je partner. Deze uitkering is onder bepaalde voorwaarden en altijd tijdelijk en inkomensafhankelijk. Het is dus belangrijk om te weten of je aan de voorwaarden voor een ANW-uitkering voldoet. Ook hier is het richtbedrag 50% van het netto minimumloon voor een samenwonende en 70% voor een alleenstaande.


Pensioenregeling werkgever

Verken de details van pensioenregelingen voor jou als werkgever. Of je nu gebonden bent aan een Bedrijfstakpensioenfonds of de vrijheid hebt om zelf een regeling op te zetten, de keuzes zijn van essentieel belang.

Welke mogelijkheden een werkgever heeft voor een pensioenregeling voor zijn medewerkers is sterk afhankelijk van de branche waarin de werkgever actief is. Het is dus belangrijk om dat te onderzoeken en vast te stellen.

Als er geen sprake is van een verplichting ontstaat de mogelijkheid om zelf een pensioenregeling te treffen voor de medewerkers. Weten hoe je pensioenregelingen als werkgever kan inkleden?

Lees verder

pensioen doelgroep werkgever

pensioen doelgroep ondernemer

Pensioenopbouw ondernemer

Beginnen met het opbouwen van je pensioen als ondernemer? Het pensioen opbouwen voor de ondernemer is afhankelijk van een aantal factoren. Van de rechtsvorm van je onderneming tot de fiscale regels voor pensioenopbouw bij een eenmanszaak (zzp'er), vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap – elke keuze telt.

Tenslotte, jouw timing van pensioen opbouwen als ondernemer. De belastingdienst snapt dat je niet direct na het oprichten van je bedrijf vol in pensioen gaat investeren. Hulp nodig met het beginnen voor je pensioen? Neem contact op

Nabestaanden van een ondernemer

Voor nabestaanden van een ondernemer is het maken van een goede keuze essentieel. Pensioen opbouwen doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. Terwijl je zorgeloos van je oude dag geniet, zorg je er ook voor dat je partner en kinderen verder kunnen met hun leven in geval van onverhoopt overlijden. Het is duidelijk dat de overheid zich op dit gebied steeds meer terugtrekt. Hoe pak ik dit aan?

Lees verder


Pensioen van een werknemer

Als werknemer draag je zelf ook de verantwoordelijkheid voor je pensioen. Alleen leunen op overheidsvoorzieningen en de door jouw werkgever gekozen pensioenregeling is niet voldoende. Veel pensioenregelingen gaan niet meer uit van de maximale pensioenopbouw, maar bieden vaak wel de ruimte om als werknemer bij te sparen en bij te verzekeren.

Hoe regel je als werknemer je pensioen? Er zijn zeker mogelijkheden om pensioen op te bouwen als werknemer of zelfs te verbeteren, en dat ook nog eens op een fiscaal vriendelijke wijze! Het is belangrijk om als werknemer actief betrokken te zijn bij je pensioenopbouw en gebruik te maken van de beschikbare mogelijkheden voor een financieel gezonde toekomst. Wil je hier meer over weten?

Lees verder

pensioen doelgroep werknemer

Contact

Wij van Pensioen Coaching zijn ervan overtuigd dat wij jou kunnen helpen met je pensioenplannen als werkgever, ondernemer of werknemer. Met gepersonaliseerd advies en kennis op maat zullen we samen stappen zetten naar een financieel zekere toekomst. Samen vooruitkijken noemen we dat! Neem contact op met onze experts.