logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Banksparen deel II

Pensioen   /   13 december 2021   /  A+ | a-
 
De laatste weken van 2021 zijn ingegaan; we hopen dat het je heeft gebracht wat je hoopte! Deze tijd is vaak ook een periode om stil te staan bij je pensioen. Veel mensen hebben vragen of hun pensioen maximaal is en dus of zij opbouwen wat ze maximaal op mogen bouwen.

Die vraag beantwoorden vraagt om in ieder geval kennis te hebben van de huidige pensioenregeling van de werkgever. We gaan er nu van uit dat dat het geval is. Vanuit dat uitgangspunt ontstaat in veel gevallen toch aanvullende ruimte die je kan benutten om bij te sparen. En daarvoor is de bankspaarreking een prima mogelijkheid!

De vorige keer bespraken we de mogelijkheid om bij te sparen. Deze keer maken we het groter. Want wat als je ervoor wil kiezen om die extra ruimte niet in alleen in dit jaar te benutten? Kan dat?
Ja dat kan! Maar let op, hier zitten veel spelregels aan!
 
Het is belangrijk om deze spelregels goed te kennen voordat je begint. Belangrijk is dat je maximaal 7 jaar terug mag. Die hele periode mag je nog gebruiken voor fiscale aftrek en opbouw! Wezenlijk is om deze ruimte goed te gaan berekenen. Neem hiervoor ruim de tijd en zorg ervoor dat je alle benodigde informatie nauwkeurig verzamelt. Het is nogal een klus.
Wij helpen je er graag bij. 
Sorry, deze uitgangspunten wijzigen regelmatig. Let dus goed op! Klik hier voor meer informatie op de website van de belastingdienst. 
Daarna komt pas de volgende stap. Die stap is lastig, want je gaat een pensioenbos in waarin veel bomen staan. Er zijn veel partijen die producten aanbieden om het tekort aan te vullen, zowel banken als verzekeringsmaatschappijen.

Er zijn veel nieuwkomers op deze markt. Ook op internet is veel hierover te vinden. 

Een ding is echter wezenlijk voordat je de keuze maakt om bij te gaan sparen:
WEET WAT JE WILT?
Er zijn veel keuzemogelijkheden in een product. Ga nu zelf aan het roer staan.
Vanzelfsprekend begeleiden we je graag bij het scherp stellen van de “Weet jij wat je wil” vraag.


Belangrijke tip
Denk na wat voor soort belegger je bent.
Er zijn producten met een keihard garantierendement (maar laag), maar ook met (te) hoge prognoserendementen. Die keuze maken voor jezelf is misschien lastig. Wij kennen een aantal methodes waarbij je dit goed kan afstemmen bij jezelf

Als je al die mogelijkheden op je af laat komen, zonder dat je echt goed weet wat je wil, kan het je overrompelen en kan je daardoor de verkeerde keuzes maken!

Simpeler gezegd: De rekening is zo geopend, maar wat is grotere plaatje? Hoe bewust maak je alle keuzes die je kan maken?

 
Top
Bel of mail ons!