logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Mijn Lijfrente keert uit! Doorbeleggen?

Pensioen   /   18 mei 2021   /  A+ | a-

Mijn Pensioen of Lijfrente keert uit! Doorbeleggen? 

Als je de pensioendatum hebt bereikt en een kapitaal hebt opgebouwd via een pensioenregeling of een lijfrenteverzekering, dan is de vraag hoe je dit kapitaal het beste kunt omzetten in een uitkering die aansluit bij jouw wensen en doelstellingen. Om dit te kunnen beoordelen, moet je natuurlijk wel weten wat de (on)mogelijkheden zijn.
In de voorgaande nieuwsbrieven hebben we je geïnformeerd over veel variabelen binnen het direct ingaand pensioen (DIP) en de Direct Ingaande Lijfrente (DIL). Als belangrijke aanvulling geldt dat je bij beiden kan je kiezen voor doorbeleggen van het kapitaal. Is dat verstandig? Lees hieronder verder over de te maken afwegingen.
Nadeel van lage rente op pensioendatum
De meeste mensen weten dat de rente historisch laag is. Dat is gunstig als je geld wilt lenen. Aan de andere kant levert sparen weinig op. Zeker als je een kapitaal wilt opbouwen voor pensioen, dan is de lage rente een groot nadeel. Pensioengeld wordt daarom in de meeste gevallen belegd om tot voldoende pensioen te komen. Je hebt dan geen garantie, maar op langere termijn zou dit tot een beter pensioen moeten leiden.

Je zou misschien denken dat een lage rente alleen ongunstig is voor de opbouw van pensioenkapitaal, maar de rentestand op de pensioendatum is zeker zo belangrijk als het gaat om het aankopen van pensioen.
Dit geldt zowel voor pensioenkapitaal dat is opgebouwd via een werkgever als voor het aanvullend pensioen dat ie zelf hebt opgebouwd (bijvoorbeeld via een banspaarrekening).

Bij een rentestand van 3% of 4%, is  het aankopen van een pensioenuitkering op de pensioendatum niet zo’n probleem. Met de huidige rente is het aankopen van een pensioen uitkering wel een probleem. Doordat de rente laag is, kun je een lager bedrag aan pensioen aankopen.

Doorbeleggen

Om het effect van de lage rente te compenseren, is er de mogelijkheid dat je niet meer ineens het hele bedrag dat je hebt gespaard voor jouw pensioen hoeft te gebruiken voor het kopen van jouw pensioenuitkeringen. Je mag nu per jaar een gedeelte van het pensioenkapitaal gebruiken om jouw pensioenuitkering voor dat jaar te kopen en met de rest van het pensioenkapitaal mag je doorgaan met beleggen. De hoogte van de uitkeringen is daarmee niet meer vast, maar variabel omdat de toekomstige uitkeringen afhankelijk zijn van het rendement op jouw pensioenkapitaal.

Het voordeel is dat je met een verstandig beleggingsbeleid rendement kunt maken. Hierdoor wordt de kans op een waardevast pensioen juist groter. Het nadeel van dat variabele pensioen is dat je beleggingsrisico loopt. Met een vaste uitkering heb je wel zekerheid over het bedrag dat je ontvangt, maar de waarde wordt lager als alle prijzen stijgen.

Of de keuze voor een variabel pensioen voor jou geschikt is zal tijdens een inventarisatie worden besproken. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van jouw risicobereidheid, andere inkomsten en uitgaven.

Financiële planning
Pensioen-Coaching kan op basis van jouw inkomens- en pensioengegevens een overzicht maken van jouw inkomen voor en na de pensioendatum.
Als je daarnaast inzage geeft in jouw vermogen, hypotheek en uitgaven, kunnen we op basis van een financiële planning inzicht geven in de ontwikkeling van het besteedbaar inkomen. Hierdoor wordt het ook makkelijker om keuzes te maken hoe je een opgebouwd pensioenkapitaal of aanvullend pensioen het beste kunt laten uitkeren.


Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op.


 
Top
Bel of mail ons!