logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Waarde overdracht Deel I

Pensioen   /   11 februari 2021   /  A+ | a-
Afbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedracht Afbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedrachtAfbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedrachtAfbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedrachtAfbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedrachtAfbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedrachtAfbeeldingsresultaat voor Pensioen waarde ovedracht


Iedere keer als je van werkgever verandert ontkom je er eigenlijk niet aan; waardeoverdracht. We nemen je graag mee in de achtergrond en de do’s and don'ts van dit belangrijke onderwerp in de dagelijkse pensioenpraktijk.

Om te beginnen, wanneer speelt waardeoverdracht? Wel nu, in principe in twee situaties:
 1. Als je zelf van werkgever verandert (Deel I en II)
 2. Als je werkgever een andere pensioenuitvoerder kiest (Deel III)

Als je zelf van werkgever verandert
 
Je kiest voor een vervolg van je loopbaan bij een andere werkgever. Hopelijk heeft deze werkgever een goede pensioenregeling. Je kan dan de al opgebouwde pot met geld overdragen naar de uitvoerder van de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Maar let op, het is niet altijd gunstig om die pot met geld over te zetten. Daarnaast kan het niet altijd.

Wanneer is het niet gunstig?
Nou, als de nieuwe regeling een stuk minder aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld omdat je van een garantie naar een belegging gaat, of dat de huidige pensioenuitvoerder simpelweg het geld beter beheert. Of je gaat van een zekere pensioenrente-uitkering (middelloon) naar een onzekere pensioenuitkering op basis van een aankooprente op pensioendatum.
 
Kijk goed naar jouw situatie en laat je goed begeleiden door (de HR afdeling van) je nieuwe werkgever. Maak je eigen keuze!

Wanneer kan het niet altijd?
Daar komt dan de term dekkingsgraad om de hoek kijken. Dat is een term die we momenteel erg vaak in het nieuws tegenkomen. Het komt er op neer dat de pensioenuitvoerder waar je jouw geld naar wil gaan overdragen, te weinig vermogen heeft in vergelijking met de verplichtingen. Er zijn momenteel aardig wat pensioenfondsen die “onder water” staan, dus waarvan de dekkingsgraad te laag is om het geld naar toe over te zetten (of juist weg te halen). Enkele bekende namen zijn dan: ABP, PME, PMT en Zorg en Welzijn; niet de kleinste fondsen dus.

Als de pensioenuitvoerder niet meewerkt moet je moeten wachten tot de dekkingsgraad weer voldoende is.
 
Moraal: Laat je goed informeren, maak zelf je keuze en houd de markt scherp in de gaten.

 
Top
Bel of mail ons!