logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Hoe oud worden we eigenlijk? Invloed op jouw pensioen!

Algemeen   /   30 maart 2022   /  A+ | a-

Hoe oud worden we eigenlijk? Invloed op jouw pensioen!

Ieder jaar rond deze tijd, rolt hét boekje weer op onze deurmat. Niks digitaal, een papieren boekje, dat zo in je binnenzak past. Boordevol met waardevolle informatie en, eerlijk is eerlijk, fraaie foto's van dat ene Gevoel,..
 

 

Ieder jaar rond deze tijd, rolt hét boekje weer op onze deurmat. Niks digitaal, een papieren boekje, dat zo in je binnenzak past. Boordevol met waardevolle informatie en, eerlijk is eerlijk, fraaie foto's van dat ene Gevoel,..

In dat boekje staan altijd de meest recente cijfers over de Levensverwachting. Hoe oud worden we eigenlijk wordt daarin in detail doorgenomen. Omdat het belang groot is, bespreken we in deze nieuwsbrief de nieuwste cijfers. Zet je schrap!
 
Hoe oud worden we eigenlijk?
Je vraagt je misschien af, of dat dan heel belangrijk is. Ons antwoord is, dat is wezenlijk! Omdat alle pensioenen gebaseerd zijn op deze maatstaf is het van belang om de cijfers goed te bekijken en te bespreken.
 

Waarom van belang?
Nou, een klein stukje techniek. Stel je bent 68 en je gaat met pensioen. Je hebt dan een grote zak met geld (hopen we) en die 'verkoop' je als het ware aan een van de uitvoerders van jouw pensioenregeling. De uitvoerder doet een prachtig voorstel hoeveel van die zak geld, jaarlijks uitgekeerd wordt. 

Klein voorbeeldje:
Zak geld is groot € 100.000,-
Uitkering per jaar € 5.500,-

Zo'n uitkering is levenslang. Vanaf de ingangsdatum tot overlijden dus. En dat laatste is dus nogal van belang. Hoe oud worden we? Die cijfers houden Verzekeringsmaatschappijen nauwlettend in de gaten.
 
 
Invloed van leeftijd!
Welnu we worden dus allemaal ouder. Dan keert de maatschappij (die uitvoerder) dus ook langer uit. Als we allemaal een gemiddeld een jaar ouder worden, moet die maatschappij dus ook langer uitkeren. Dat gaat, gezien de hoeveelheid mensen en de bedragen, over een flinke som geld.
Vraag van de week: Wat heeft dat voor consequenties voor jouw uitkering?


 
Hoe oud worden we?
Als een man in 2011, 65 jaar werd, was de inschatting van aantal jaren dat hij nog te leven had: 18,30 jaar. Een man werd in 2011 dus gemiddeld 83 jaar en 3 maanden.

Als een man nu (in 2022) 65 wordt heeft hij een levensverwachting van 19,09 jaar. Nu worden mannen dus gemiddeld 84, jaar en 2 maanden

Samenvattend:
Man: 2011 Leeftijd 83,3 maanden
Man: 2022 Leeftijd 84,2 maanden

 
 
De Dames! 
Vrouw werd in 2011 gemiddeld: 86,3 maanden
Vrouw werd in 2022 gemiddeld: 86,6 maanden
De slotvraag: Scheelt dat dan zoveel in mijn portemonnee?

Ja, dat scheelt heel veel! 
De zak geld is groot: € 100.000,-
Uitkeringsverschil alleen op basis van leeftijd: € 270,- per jaar. 


Let op: Je inleg was net zo hoog, de zak geld was net zo hoog, alle overige zaken bleven gelijk. Alleen het feit dat de gemiddelde vrouw ouder wordt, scheelt in uitkering € 270,- per jaar dus.

Maar let op: het gaat niet over één jaar, het gaat over 21 jaar uitkering. Het verschil is dus € 5.670,- over de hele looptijd! Toch de moeite waard om actief naar jouw situatie te kijken toch? 

Want wat krijg jij eigenlijk later? Dat wil je toch nu weten?

www.mijnpensioenoverzicht.nl


 
Top
Bel of mail ons!