logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Banksparen!

Pensioen   /   22 november 2021   /  A+ | a-
Premie Banksparen

Ook aan het einde van het jaar is het traditioneel lijfrente moment. Dat betekent dat deze maand weer het moment is om te kijken of je de fiscale jaarruimte benut hebt en/ of je nog extra wil storten. Dit kan namelijk nog tot 31 december van het lopende jaar om de fiscale voordelen in dit jaar (2021) te benutten.


Hoe zat het ook al weer? Als je extra geld opzij zet in een lijfrente, dit omdat je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer bent en niet deelneemt aan een pensioenregeling, kun je sparen voor later in een lijfrente.
Dit kan ook voor werknemers die aanvullend willen sparen naast of boven hun basis pensioenregeling en ook voor werknemers waar hun werkgever geen pensioenregeling voor heeft georganiseerd.

De ingelegde premie is tot op een bepaald niveau aftrekbaar van het inkomen. Dit levert een fiscaal voordeel op. Daarnaast ben je bewust bezig met het opbouwen van een spaarpotje voor later.

Dat opbouwen kan tegen een (lage) vaste rente, maar ook tegen een (beoogd hoog) beleggingsrendement. Die keuze maken is lastig. We begeleiden je graag in die afweging tussen rendement en risico.
 
Om te bepalen hoeveel premie je maximaal kunt aftrekken dien je de jaarruimte te berekenen. Hierbij kijk je naar het inkomen over 2020, neem je mee of je in dat jaar iets van pensioen opgebouwd hebt en maak je vervolgens een berekening.
 
De uitkomst van deze berekening is het maximale wat je in 2021 kunt aftrekken van het inkomen. Dit bedrag dien je elk jaar opnieuw te berekenen. Of het slim is om extra geld in te leggen kunnen we zo niet zeggen. Wil je weten of dit voor jou verstandig is? Laat door ons eens een financiële scan maken, zo kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden en of het voor jou een goede keus is. 

Heb je al een lijfrente rekening en wil je nog even controleren of de jaarruimte nog wel klopt? We rekenen dit graag voor je uit. 
 
 
 
 


 
 

 
 
 
 
 
 
 
  
Top
Bel of mail ons!