logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Nabestaandenpensioen op Risico basis! Stoplicht aan!

Pensioen   /   11 oktober 2021   /  A+ | a-
Nabestaandenpensioen op Risicobasis? Stoplicht aan!

Weet jij wat voor soort nabestaandenpensioen je hebt? Waarschijnlijk niet uit je hoofd. Veel mensen kampen daar mee. En dat is direct een risico. We leggen hieronder uit hoe dat in elkaar zit.Nabestaandenpensioen op opbouw basis, een uitleg:

Op opbouwbasis

Als er een nabestaandenregeling is, is er vanuit de werkgever een uitkering geregeld voor partner en kinderen. Dit kan op twee manieren geregeld zijn. Als dit ‘op opbouwbasis’ is, bouwt de werknemer ieder jaar een deel van het pensioen voor de achterblijvende partner en kinderen op. Als je uit dienst gaat blijft het recht op een uitkering bestaan.
 

Op Risicobasis
Als er een nabestaandenregeling is, is er vanuit de werkgever een uitkering geregeld voor partner en kinderen. Dit kan op twee manieren geregeld zijn. Als het ‘op risicobasis’ is, geldt dat nabestaanden geld ontvangen als de werknemer meedoet aan deze pensioenregeling als hij/zij overlijdt. Het recht op nabestaandenpensioen vervalt als hij/zij er niet meer werkt. Je kan dit zien als een brandverzekering of autoverzekering. Heb je schade? Dan krijg je de afgesproken uitkering. Heb je geen schade? Dan vervalt de betaalde premie naar het pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij.


Hoe weet ik dat?
Wilt u weten of uw regeling op opbouwbasis is of op risicobasis? U kunt dit vinden in het document Pensioen123 op de website van uw pensioenfonds, of neem contact op met het pensioenfonds. Of Pensioen-Coaching bellen, dat kan altijd!

Praktijkcasus
Een werknemer gaat na 30 jaar uit dienst per 31-12-2020. Zijn werkgever heeft een pensioenregeling met Nabestaandenpensioen op risicobasis. Er vindt geen actieve begeleiding plaats bij het uit dienst gaan. Er wordt niet actief geinformeerd over de pensioenconsequenties. Kort daarna overlijdt de werknemer,....  De nabestaande van de (dan) ex werknemer vraagt naar een Nabestaandenpensioen. Je voelt het al aankomen, dat is er nu niet meer. Als werkgever heb je inhoudelijk gelijk, maar gevoelsmatig,....

Vlak voor uitdienst even een gesprek met de werknemer om dit soort zaken te bespreken, voorkomt dit soort erg vervelende gesprekken.


Moraal:
Het met pensioen gaan van een werknemer is voor iedereen een belangrijk pensioenmoment. Investeer in duidelijke communicatie. Iedereen is dan bekend met de eventuele consequenties tijdens de werkzame periode. Kleine investering ter voorkoming van grote morele én financiele consequenties.

 
Top
Bel of mail ons!