logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Levenslooptegoed vervalt! Waar moet je op letten?

Pensioen   /   11 oktober 2021   /  A+ | a-

Wat is de levensloopregeling ook alweer?

De levensloopregeling werd in 2006 ingevoerd, min of meer ter vervanging van de spaarloonregeling. Je kon hierdoor fiscaal vriendelijk bruto loon opzij zetten voor bijvoorbeeld zorgverlof, studie of een sabbatical. In 2011 werd besloten de levensloopregeling alweer af te schaffen. Maar een aantal mensen hebben het tegoed behouden. Voor die mensen verandert er binnenkort iets.




 

Heeft u levenslooptegoed?

Heb je een levenslooprekening dan mag je - volgens de belastingregels, - doorsparen tot en met 2021. Opnemen mag in de periode tot en met 2021 naar eigen behoefte en is ook toegestaan als je geen verlof opneemt. Op het moment dat het geld tot uitkering komt, wordt het belast (tegen het progressieve tarief in box 1). Wat je dit jaar niet opneemt, valt in elk geval automatisch vrij als je in 2021 AOW krijgt. Of –als je daarvoor al de pensioenleeftijd bereikt. Je betaalt hierover belasting volgens het dan voor jou geldende tarief.

Wat als ik eind 2021 nog niet alles heb opgenomen?

Wat in 2021 nog niet is opgenomen of is vrijgevallen, wordt per 1 november 2021 belast tegen het progressieve tarief. Dus alsof het inkomen is. Dan verlies je echt je voordeel helaas.

Besluit goed wat je met uw levenslooptegoed doet!

Met de einddatum van de levensloopregeling in het vooruitzicht, wordt het tijd om na te denken hoe u uw levenslooptegoed wilt aanwenden. Er zijn een aantal mogelijkheden.

Pensioentekort

Heb je een pensioentegoed? Dan kan het verstandig zijn om dit pensioentekort aan te vullen door aanvullend pensioen op te bouwen en het pensioengat zo te dichten.

Een pensioengat kun je (in ieder geval voor een deel) dichten. Door het berekenen van jouw jaarruimte weet je hoeveel aanvullend pensioen je mag bouwen. Dat bedrag mag je inleggen op bijvoorbeeld een lijfrente bankspaarrekening of lijfrenteverzekering. Vraag om assistentie als je daar behoefte aan hebt!

Belasting besparen

Sparen voor jouw oudedag is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarmee ontvangt je een flink deel van de inleg via de belastingdienst. Na pensionering kun je het opgebouwde bedrag via periodieke uitkeringen opnemen. Deze uitkeringen zijn weliswaar belast met inkomstenbelasting, maar het verschuldigde belastingtarief is meestal lager dan het tarief dat je voor je pensioendatum betaalt en dus terug ontvangt.

Hier moet je ook nog rekening mee moet houden

Box 1

Is jouw fiscaal inkomen door de vrijval van het levenslooptegoed (veel) hoger dan in andere jaren? Dan kun je door het aanvragen van Middeling van een aantal jaren wellicht een deel Inkomstenbelasting terug vragen.

Box 3

De kans bestaat dat je over (een deel van) het netto uitgekeerde bedrag
belasting moet gaan betalen in Box 3. Let daar op en bereid je er op voor.

Toeslagen

Houd er rekening mee dat jouw fiscaal inkomen door de levensloopuitkering(en) hoger wordt. Eventuele toeslagen vallen daardoor lager uit.

Samenvattend

Om de juiste keuzes te maken is een goede afweging belangrijk. Is je keuze fiscaal gedreven, raadpleeg dan een fiscalist. Is je keuze gericht op aanvullend pensioen, dan ondersteunen wij je graag.
Tags:  Pensioen · levensloop
Top
Bel of mail ons!