logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Communicatie, Communicatie!

Pensioen   /   28 mei 2021   /  A+ | a-

Communictie, Communicatie!
Want wat heb je aan een goede pensioenregeling als je die vervolgens niet of te weinig communiceert? Je investeert in een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde, en dat doe je vooral om je werknemers tevreden te houden. Pensioenmaterie wordt als lastig ervaren, heeft veel uitgangspunten die kunnen wijzigen en vormt de basis van vaak wel 20 jaar inkomen voor je werknemer. Dan is het wel belangrijk om te blijven communiceren over de regeling. Denk aan de volgende vragen:

 
  • Hoe ziet de regeling er in detail uit?
  • Hoe verhoudt deze regeling zich tot het maximaal mogelijke?
  • Welke belangrijke aandachtspunten kent de regeling?
  • Welke keuzes moet ik maken?
  • Welke keuzes kan ik aanvullend maken?
  • Waar leidt deze pensioenregeling uiteindelijk naar in mijn totaalinkomen na mijn werkzame periode?


Hoe ziet de regeling er in detail uit?
Weten hoe de regeling er uit ziet als werkgever én werknemer is de basis. Vaak weet je de grote lijnen nog wel te benoemen, maar de details. Stel je maar eens voor dat je een kritische werknemer op sollicitatie krijgt. Als die de vraag stelt om wat meer te vertellen over de pensioenregeling, wat zeg je dan? Hoe goed kun je je eigen regeling reproduceren?
Realiseer je dat er zo veel verschillende regelingen zijn, dat het onderscheid soms lastig is.

Hoe verhoudt de regeling zich tot het maximaal mogelijke?
Is erg belangrijke informatie! Want welke werknemer dient het meest in actie te komen bij deze vraag?
Antwoord: Als je voor de rest van je werkzame leven bij ons blijft werken, kom je ongeveer tot 70% van je gemiddeld inkomen. Of Als je voor de reste van je werkzame leven bij ons blijft werken, kom je ongeveer tot 40% van je gemiddeld inkomen. Weet je dit als werkgever? En hoe vul je dan je communicatie in? Wel eens over nagedacht? Dat je niet meer premie kan of wil betalen is niet erg. Is ook niet aan ons als Pensioen-Coaching om te oordelen; wel om te normeren. Het wel aan ons om dan extra aandacht te vragen om dit goed, eerlijk, actief en met regelmaat af te stemmen met elkaar. Je hebt deze regeling niet om werknemers aan het einde van hun werkzame periode, met pensioen te laten gaan met een laag pensioen zonder dat zij het wisten!


Welke belangrijke aandachtspunten kent de regeling?
Zoals al eerder aangegeven; de regeling is de regeling. En hoewel ze vaak in grote lijnen op elkaar lijken, zitten er veel afwijkende details in. Welke gelden voor jou? Weet je dat? Denk aan het maken van vermogensgroei. Op welke wijze is dat mogelijk in jouw regeling? Wat is de basismethode? Welke afwijkingen zijn mogelijk? Hoe ziet het pensioen er uit voor mijn nabestaanden? Hoe hoog is de uitkering dan eigenlijk? Hoe lang duurt die? 

Welke keuzes moet ik maken?
Soms moet je keuze maken in de regeling. Je moet soms als werknemer actief aangeven of je een bepaalde beleggingsmethode wil hanteren of juist niet wil. Daar moet je regelmatig aan herinneren en herinnerd worden. Doet dat de pensioenuitvoerder niet, hoor ik je denken. Nee, die voert uit wat er ingegeven staat, niets meer en niets minder. Stel, je zit één dag voor je pensioen nog voor 100% in internationale aandelen en bitcoins, zal zal de pensioenuitvoerder daar niets mee doen of van vinden. Die voeren uit wat is opgedragen. Maar ja, wat is opgedragen? En hoe ben je daarover geinformeerd?

Welke keuzes kan ik aanvullend maken?
Wil je extra sparen? Wil je extra verzekeren? En wat betekent dat? Hoe ga je om met bijsparen? Welk bedrag is maximaal mogelijk? En waar leidt die extra investering dan uiteindelijk naar?  Nogmaals, de regeling is de regeling. Dat je niet meer premie kan of wil betalen is niet erg. Is ook niet aan ons als Pensioen-Coaching om te oordelen; wel om te normeren. Het is goed om dan extra communicatie in te richten.

Waar leidt deze pensioenregeling uiteindelijk naar in mijn totaalinkomen na mijn werkzame periode?

Dat blijft uiteindelijk dé vraag! Ga je met 30% van je gemiddeld inkomen met Pensioen? Of 70%? Of? Maak regelmatig deze pensioenfoto, dat is op ieder moment belangrijk. Als je als werknemer om de 5 jaar deze foto maakt, kun je zelf aan het roer blijven staan van je pensioen. De regeling van de werkgever is dan de basis; jij vult dat in, jij vult dan aan en jij bepaalt verder de koers. Maak gebruik van de mogelijkheden die geboden worden in de regeling.

En nu? Wat te doen?
We hopen je meer achtergrond te hebben gegeven. In keuzes, in belang.  Het belang in te zien van een goede afstemming tussen werkgever en werknemer. Verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pensioen. Soms worden we gevraagd om mee te communiceren. Wat zijn dan de mogelijkheden:

 
  • Indiensttredingsgesprekken: We leggen de regeling uit met alle keuzes en variabelen
  • Jaarlijse updates: We leggen een keer per jaar (of 2 jaar of 3 jaar) de regeling uit in een bondige presentatie
  • Spreekuren: Werknemers mogen (soms met eigen bijdrage) een half uur per persoon met ons afstemmen. Ze zitten dan goed voorbereid aan tafel en hebben vragen ingezonden. In korte tijd bespreken we dan de antwoorden. Een spreekuur blijkt een zeer gewaardeerde methode van communicatie te zijn!
  • Eigen invulling of ideeën van de werkgever

Maak beleid hoe je wil communiceren als werkgever!

 
Top
Bel of mail ons!